mandag 3. mai 2010

Tre nøtter til askepott??

Med laaaaange late dagar foran meg, og med mulighet for å innarbeida gode rutiner, så går eg til pers mot vaskemidler og kjemikalier. Eg har som skrevet før eit stort hjerta for miljøet!!  Så nå har eg funne ut at eg vil prøva miljøvennlig vaskemiddel.

Og nå har eg funne vaskenøtter!!

Vaskenøtter er eit naturlig produkt som har vært i bruk i India og Nepal i flære hundre år (her ligger me altså laaaangt etter). Skallet til nøttene  inneholder 15% saponin, og saponin virker som såpe når det kommer i kontakt med varmt vann (30-90 grader).

Her er seks gode grunnar for at eg velge å prøva ut vaskenøtter;
 • Miljøet!
 • Vaskenøttene inneholder ingen kjemikalier, og de kan komposteres (bra for dei med kompost).
 • Klesvasken blir visstnok mjuk uten bruk av skyllemiddel.
 • Bevarer fargene i den kulørte vasken, bedre enn tradisjonelle vaskemidlene.
 • Økonomisk alternativ! Eg kjøpe de på nettet. Sikkert butikkar som selge det, men eg orke ikkje traska byn rundt...
 • Vaskenøttene kan brukes til all klesvask – også til ull, silke og goretex (så sant temperaturen er over 30 grader).
Vaskenøttene avgir ingen lukt, så derfor har eg og kjøpt litt eterisk lavendelolje som eg skal tilsette i klesvasken. Vaskenøttene innholder heller ingen blekiemidler. Kvitvasken kan derfor over tid bli litt grålig. Så eg har og kjøpt litt miljøvennlig bleikmiddel som eg kan tilsette i vasken.

Men detta skal jo funka og. Altså kledno må jo bli reine og helst lukta godt, og kanskje det viktigaste det skal og vera såpass enkelt at dei andre medlemmene i husstanden skal kunna bruka det. For sjølv om eg finner på ting og tang i huset, er det vel ikkje alt som alltid er lika gjennomførbart!
Blir det positivt resultat så lover eg å reklamere for produktet....

Ellers så har det vært ein bra dag. Har omsider fått planta bøkehekken, med uvurderlig hjelp fra mamma. Og fått rosetreet mitt ut fra drivhuset, her måtte og mamma til, OG ikkje minst fått opp løvetann med mamma sin løvetanntang... Mammer er gode å ha!


Ha ei god natt og ein fin tirsdag!

2 kommentarer:

 1. Spennende! Jeg gleder meg til å høre om du er fornøyd eller ikke :)

  SvarSlett
 2. Ikkje verst med døtre heller!

  SvarSlett